Klub Naroda i Pravde i NB traži od Vlade…

Klub Naroda i Pravde i NB traži od Vlade FBiH da ukine liste čekanja za citostatike

Klub Naroda i Pravde i Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je amandman na Prijedlog budžeta Federacije BiH kojim bi se osigurala dodatna sredstva za pacijente koji su na listi čekanja za terapiju citostaticima, lijekovima koji se koriste u hemoterapiji i hemoprevenciji.

Kako se navodi u amandmanu, uvidom u Finasijski plan Zavoda za osiguranje i reosiguranje FBiH za 2022. godinu za nabavku citostatika planirana su sredstva u iznosu od 56,7 miliona KM, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. Planirana sredstva za ovu grupu lijekova nisu dostatna za postojeći nivo pacijenta, a pogotovo ne za sve novouvedene liiekove u 2021. godini.

„Po približnoj procjeni u 2022. godini bilo bi neophodno obezbijediti dodatnih cca. 10 miliona KM u cilju smanjivanja postojeićih listi čekanja za ovaj vid terapije, a koje su u toku 2021. godine imale blizu 500 teških pacijenata. ZZOR FBiH vrši nabavku citostatika prema Planu javnih nabavki koje se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti za 2022. godinu, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Plan javnih nabavki urađen je u skladu sa finansijskim planom i istim nisu planirane nabavke novih citostatika sa posebnim režimom propisivanja koji su uvedeni novom odlukom o Listi lijekova. Po pitanju stvarnih potreba pacijenata za liječenje malignih oboljenja postoji disproporcija u raspoloživosti finansijskih sredstava kojima raspolaže Zavod i stvarnih potreba pacijenata. Svi dosadašnji zahtjevi ZZOR FBiH za povećanje sredstava iz Budžeta FBiH ostali su bez značajnih rezultata. lako su budžetski prihodi u zadnjih nekoliko godina znatno porasli izdvajanja iz Budžeta za Fond solidarnosti nisu pratila ta povećanja“.

Narod i Pravda i ranijih godina ukazivala je na problem što Vlada Federacije ne ispunjava svoje zakonske obaveze prema Fondu solidarnosti, čiji iznos duga danas iznosi stotine miliona KM, čime veliki broj teško oboljelih građana dovodi u životnu opasnost.

Zastupnik Naroda i Pravde u PD PFBiH dr. Goran Akšamija ranije je uputio zastupničko pitanje Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH o razlozima nedostatka pojedinih citostatika u zdravstvenim ustanovama FBiH, konkretno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tada su iz ZZOR FBiH potvrdili da, usljed nedostatka sredstava zbog nepoštivanja zakonske obaveze i malog procenta izdvajanja sredstava iz Budžeta FBiH (20% obaveza), u FBiH postoje liste čekanja na kojima je oko 500 pacijenata. S obzirom na to da se radi o teškim oboljenjima i osjetljivoj grupi pacijenata, dr. Goran Akšamija je ukazao na važnost blagovremenog i kontinuiranog započinjanja terapije citostaticima u cilju poboljšanja kvaliteta i dužine života pacijenata te da je u tom smislu neophodno ukinuti liste čekanja.

Amandmanom je predviđeno da se nedostajuća sredstva osiguraju uštedama na pozicijama izdataka za materijale, sitni inventar i usluge, izdacima za nabavku stalnih sredstava i transferima javnim preduzećima.