REZOLUCIJA O SREBRENICI NE SUGERIRA ODGOVORNOST JEDNOG NARODA VEĆ…

REZOLUCIJA O SREBRENICI NE SUGERIRA ODGOVORNOST JEDNOG NARODA VEĆ POČINILACA GENOCIDA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Julianom Reillyem.

Tokom razgovora ambasador Reilly se interesirao za nastavak reformskog procesa u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, kao i za trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u svjetlu aktuelnih tema.

Predsjedavajući Ademović je upoznao Ambasadora Reillya s predstojećim planovima za aktivnosti Doma naroda PSBiH i ocijenio da trenutna sigurnosna situaciju zahtijeva posebnu pažnju međunarodne zajednice u cilju zaštite građana BiH sa posenim osvrtom na povratnike u entitetu Republika Srpska. Predsjedavajući Ademović je istakao da je trenutna rasprava o prijedlogu rezolucije Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici iz 1995. godine prilika za otvaranje novog političkog poglavlja te da ona ni u kom slučaju ne sugerira odgovornost jednog naroda već isključivu odgovornost počinilaca genocida.

Na kraju razgovora sagovornici su saglasni da je suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine neupitan te da se svi politički akteri bez izuzetka moraju pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma i obaveza koje iz njega proizilaze kako bi se očuvao mir i stabilnost.