Treća godišnjica postojanja Naroda i Pravde: Spremni smo čuti…

Danas je u Sarajevu održana konferencija za medije Naroda i Pravde povodom treće godišnjice osnivanja stranke. Treća godišnjica osnivanja stranke bila je prilika za osvrt na urađeno kao i ciljeve u budućnosti.

Narod i pravda, najbrže rastući politički projekat u Bosni i Hercegovini, osnovana je prije tačno tri godine u Sarajevu. Pola godine nakon osnivanja, Narod i Pravda je zabilježila izuzetno dobar rezultat na Općim izborima održanim 2018. a posebno na Lokalnim izborima održanim prošle godine u kojima se Narod i Pravda afirmirala kao svebosanskohercegovački projekat koji je prepoznat u svim dijelovima BiH.

 

Javnosti se obratio predsjednik Naroda i Pravde koji je rekao kako je Narod i Pravda u protekloj godini ostvarila izuzetan rezultat na Lokalnim izborima postavši četvrta stranka u Federaciji BiH sa tendencijom osnivanja i rasta i u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS i Brčko distriktu BiH.

 

„Ukupno 115 vijećnika, od kojih je skoro polovina mlađih od 35 godina i koji su prvi put u politici naš su poseban uspjeh. U Sarajevu imamo najmultietničniji sastav vijećnika od svih stranaka, a pokazali smo da je moguće praviti programske koalicije sa jasnim planom kako poboljšati život građana“, kazao je Konaković poručivši da Narod i Pravda nikada neće pristati na politike koje razgrađuju jedinstvenu, multietničku i građansku Bosnu i Hercegovinu. Konaković je poručio kako Narod i Pravda nikada neće pristati na dalju  podjelu ili formiranje fantomskog trećeg entiteta čemu, kako se čini, vode trenutni netransparentni i od javnosti skriveni pregovori Bakira Izetbegovića sa Draganom Čovićem.

 

Prethodnu godinu obilježila je pandemija koronavirusa koja je utjecala da Narod i Pravda otkaže već zakazanu stranačku konvenciju. Konaković je ocijenio i da je BiH nazadovala na svom euroatlantskom putu, posebno putu ka integraciji u NATO, a jedan od fokusa rada stranke u narednom periodu bit će dijaspora i povratnici.

 

„Unutar Naroda i Pravde osnivamo posebnu grupu i fondaciju koja će se baviti saradnjom sa dijasporom. Povratak u manji bh. entitet RS je naš nulti prioritet jer, kada pogledate brojeve vidite da je to jedna katastrofa i da se broj povratnika stalno smanjuje. Tome se mora posvetiti posebna pažnja“, dodao je Konaković rekavši i da je saradnja sa dijasporom i investitorima bila i razlog stranačke posjete Turskoj u proteklim danima. Borba protiv korupcije, snažna saradnja sa dijasporom i osnaživanje povratnika najbolja su poruka na različite izjave Milorada Dodika koje se ciklično ponavljaju već godinama.

 

Osvrćući se na pandemiju, Konaković je pozvao na jedinstvo i snažnije liderstvo te hitnu nabavku vakcina.

 

„Nije sada vrijeme da jedni drugim fakturišemo neke propuste i zamjerke. Sada nam treba jedinstven odgovor, lično nisam pobornik zatvaranja ali su medicinski radnici insistirali na tome da se smirimo barem jedan vikend kako bi se dobilo na vremenu. BiH nije u situaciji u kakvoj je bila u novembru, ali je Sarajevo žarište. Ministar Adnan Delić već je najavio da će Kanton Sarajevo intervenirati sa 21 milion KM kako bi pomogli svim pogođenim privrednicima“, rekao je Konaković.

 

Na konferenciji za medije obratila se i Biljana Lazarević, vijećnica u Općinskom vijeću Centar i u Gradskom vijeću Sarajeva. Ona je govorila o važnosti političkog aktivizma žena i prilici koju su žene dobile kroz Narod i Pravdu. Azhar Sejarić, vijećnik Naroda i Pravde u Ključu osvrnuo se na položaj mladih i njihovo djelovanje kroz Narod i Pravdu. Skoro polovina vijećnika Naroda i Pravde su mladi, što je pokazatelj, prema Sejariću, da građani Bosne i Hercegovine žele jednu novu političku reprezentaciju u našoj zemlji.

„Ovdje želim reći u ime tih mladih da nam je važno da čujemo i dobronamjerne kritike, savjete i sugestije. Siguran sam da se radi o mladima koji će i kada pogriješe pa im se na to ukaže oni nastojati da pogreške isprave“, rekao je Sejarić.

 

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković odgovarao je i na pitanja novinara koja su aktuelna u posljednje vrijeme. Konaković je kazao da je Vlada KS ustavna i da odluka Ustavnog suda FBiH traži da se procedura razdvajanja i spajanja ministarstava upotpuni i to će biti urađeno. Što se tiče kandidature Ivane Marić za zamjenicu gradonačelnika Konaković je rekao da ona još nije zvanični kandidat.

 

„Kao Bošnjak mogu reći da su njene izjave problematične, posebno izjava o Haškom tribunalu. Ne mislim da je ona neki radikal, više mi se čini da su njene izjave pokazatelj nekog njenog analitičkog potencijala. Ako bude zvanični kandidat sjest ćemo sa našim partnerima i razgovarati o tome može li ona biti kandidat kojeg ćemo mi podržati“, rekao je Konaković.

 

Što se tiče medijskih natpisa o firmi koja je od Vlade KS dobili autorizaciju za nabavku vakcina, Konaković je pojasnio kako je Vlada KS pismo namjere o zainteresiranosti Vlade KS za nabavku vakcina dala svim distributerima koji su se obratili Vladi KS.

 

„Čovjek koji se spominje kao vlasnik firme nema nikakve veze sa tom firmom. Bio bih sretan ako bi neko ko je moj prijatelj u jednom transparentnom procesu mogao nabaviti vakcine. Vidio sam da se radi o firmi koja je sarađivala i sa UNDP-om, ali kao što rekoh to su stvari koje dolaze iz jedne medijske kuhinje“, rekao je Konaković.