Vlada KS prihvatila inicijativu zastupnika NiP-a: 2,3 miliona KM…

Vlada KS prihvatila inicijativu zastupnika NiP-a: 2,3 miliona KM za dugoročno nezaposlene osobe, borce i socijalno ugrožene

Na prvoj radnoj sjednici novog saziva Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana danas, Vlada KS obavijestila je da je prihvatila inicijativu koju su 28.12.2022. podnijeli zastupnici Naroda i Pravde Kemal Ademović i Rusmir Pobrić, a koja se odnosi na izdvajanje sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za ublažavanje inflatornog udara na najugroženije kategorije stanovništva.

Inicijativom Ademovića i Pobrića predviđeno je da se zadužuje Vlada KS da sačini klasifikaciju najugroženijih kategorija i iznos pomoći koji se može isplatiti iz Budžeta KS za 2022. godinu.

U skladu sa inicijativom, Vlada KS donijet će program o isplati jednokratne pomoći u iznosu od 100,00 KM dugoročno nezaposlenim osobama koji su na evidenciji Službe za zapošaljavanje devet i više godina, zatim borcima koji primaju novčanu egestencijalnu naknadu a koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje godinu dana i više i imaju do 57 godina života, kao i najugroženijim kategorijama – korisnicima stalne novčane pomoći.

“Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica ionako ugrožene kategorije stanovništva stavila je na sami egzistencijalni rub i mora se učiniti sve da se takvi udare krize ublaže”, navode iz Narode i Pravde.