Zastupnik Muzur pokrenuo inicijativu za izradu registra uposlenih u…

Revizijom u samo devet javnih preduzeća u periodu od 2014. do 2016. godine ustanovljeno je da je u tom vremenskom periodu zaposleno 2.282 radnika, od čega je 73% zaposleno bez javnog konkursa.

“Aluminij d.d. Mostar je samo jedan u nizu razloga koji kazuju da je inicijativa koju sam pokrenuo prema Vladi FBiH itekako opravdana. Na fotografijama u prilogu možete vidjeti dugogodišnja primanja rukovodećih ljudi u navedenom preduzeću, na čije prihode uopšte nije utjecalo negativno poslovanje kompanije. Postavlja se pitanje da li je gorući problem Aluminija servisiranje troškova električne energije ili troškova plata?

Dodatni razlog opravdanosti inicijative jeste i mogućnost zapošljavanja bez objave javnog konkursa u javnim preduzećima FBiH. Pa tako revizijom u samo devet javnih preduzeća u periodu od 2014. do 2016. godine došlo se do zastrašujućeg podatka koji govori da je u tom vremenskom periodu zaposleno 2.282 radnika, od čega je 73% zaposleno bez javnog konkursa. Bit će teško izboriti se da ova inicijativa bude prihvaćena i da se napravi pomenuti registar, međutim puno interesantnija će biti imena uposlenih, od kojih će vrlo lako biti napraviti mrežu i prikazati šemu po kojoj su isti zaposleni i koliko opterećavaju budžet FBiH. Na fotografijama možete vidjeti koja su preduzeća do sad “šampioni” u zapošljavanju bez konkursa.”