Delegacija ministara i rukovodstva Naroda i Pravde u posjeti…

Delegacija Naroda i Pravde, koju su činili predsjednik Elmedin Konaković, politički direktor Kemal Ademović, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, dopredsjedavajući OV Stari Grad Damir Saračević, te sedam ministara u Vladi KS – Avdić, Katica, Hota-Muminović, Delić, Prvulović, Hadžiahmetović i Osmanović, danas su bili u posjeti Srebrenici.

U okviru cjelodnevne posjete delegacija je obišla nanu Fatu Orlović i srebreničku majku Salihu Osmanović, te povratničku porodicu Alić u selu Prohići.

Delegacija je položila cvijeće u Potočarima i obavila radni sastanak u Memorijalnom centru, sa predstavnicima Uprave, koju je predvodio direktor Emir Suljagić.

Na sastanku s direktorom Suljagićem razgovarano je o stanju Centra, brojnim novim projektima koji su započeti, te problemima sa kojima se susreću.

Delegacije NiP-a iskazala je interesovanje za dalju podršku Memorijalnom centru i razgovarala o mogućnosti učešća u projektima.

Predsjednik Konaković ovom prilikom kazao je da Narod i Pravda nastoji uspostaviti institucionalnu saradnju sa ciljem kontinuirane pomoći povratnicima i direktora Suljagića obavijestio da može računati na podršku NiP-a.

Ministri Delić i Avdić ovom prilikom kazali su da su proteklih godina bili česti gosti u Srebrenici, u posjeti povratnicima. “Drago nam je da smo danas u poziciji da uspostavljamo institucionalnu saradnju i jačamo trajne veze sa Srebrenicom”, poručili su.

“Činjenica da temelje održivom povratku u Srebrenicu moramo graditi u današnjem trenutku služi na čast našim prethodnicima. Nadam se da ćemo Zakonom o Srebrenici osigurati održiv sistem pomoći povratnicima. Moralna obaveza Kantona Sarajevo je pomagati širom Bosne i Hercegovine”, istakla je ministrica Ivana Prvulović.