Politički direktor NiP-a Rusmir Pobrić: O prozivkama za tobožu…

Visoki predstavnik Schmidt davno je najavljivao deblokadu Federacije BiH. Prvom Odlukom u izbornoj noći nije postigao ono što je najavljivao već je dodatno zakomplikovao procese. Ovom Drugom je popravio Prvu i napravio prohodnost za imenovanje nove Vlade FBiH.

Na prvu Odluku bacali su drvlje i kamenje svi, u početku i oni koji ni do sad nisu uspjeli skupiti parlamentarnu većinu (SDA-DF), sve dok nisu “nakupili” 13 ruku u Klubu bošnjaka u Domu naroda. Onda im je etničko postalo poželjno a građansko mrsko, pokazujući time da je Mostarski sporazum i legitimno predstavljanje očito njihovo istinsko i trajno opredjeljenje. Isturili su potpredsjednika FBiH Refika Lendu da blokira imenovanje nove Vlade, ne nudeći alternativu u vidu druge parlamentarne većine, po principu: ako ne možemo mi, onda neće niko!

Današnja Odluka Schmidta jeste deblokada.
Krnja osmogodišnja Vlada FBiH u tehničkom mandatu koju su obilježile afere i propali projekti bit će smijenjena i imenovana nova.
Uvažena je demokratski neposredno izabrana većina i data joj je prednost nad posredno izabranim delegatima u pojedinačnim klubovima DN, dakle građanskom konceptu data je prednost nad etničkim. Odluka je donesena kao trajno rješenje ukoliko Parlament FBiH u roku godinu dana samostalno ne donese drukčiji koncept.
Schmidt je uveo i vanredne izbore kao dodatni mehanizam deblokade, što su također nekoć svi prizivali. I na kraju, dopunio je Krivični zakon novim krivičnim djelom – podmićivanje izabranih dužnosnika, što jeste iskorak u suzbijanju izborne korupcije.

Nije idealno rješenje naravno, al’ je puno bolje od prethodnog, i važno je naglasiti – uzrokovano je direktnom blokadom SDA-ovog potpredsjednika Lende, te nesposobnošću i izostankom volje domaćih aktera da postignu bolji dogovor.

A o prozivkama za tobožu servilnost i izdaju najbolje govore njihov Mostarski sporazum i potpis na legitimno predstavljanje, farsa i krah revizije presude BiH protiv Srbije, ili recimo višestruki pokušaji odlazeće krnje Vlade FBiH da proturi protivustavni zakon o građevinskom zemljištu kojim se vlasništvo nad državnom imovinom spušta na niže nivoe vlasti. (i Dodik bi isto tako spuštao državnu imovinu “naniže”).

Iako je gotovo nemoguće postići da bude gora od prethodne, od nove Vlade očekujemo da bude bolja. Al’ puno bolja.