Katica i Pobrić najavili prvu Strategiju za prevenciju i…

Katica i Pobrić najavili prvu Strategiju za prevenciju i suzbijanje zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo

Ministar MUP-a KS Admir Katica i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Rusmir Pobrić danas su u prostorijama MUP-a KS održali sastanak povodom realizacije inicijative i početka aktivnosti na pripremi i donošenju strategije i programa prevencije i suzbijanja zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo.

Na Prvoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo posvećenoj unapređenju sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, održanoj u junu ove godine, usvojen je niz zaključaka. Između ostalog, Vlada KS je zaključkom Skupštine, a na prijedlog zastupnika Pobrića, zadužena da donese Program prevencije i suzbijanja zlouopotrebe narkotika.

Na predmetnoj sjednici, zastupnik Pobrić je iznio i statistike iz Izvještaja o radu Tužilaštva KS za 2022. godinu, o strukturi podignutih optužnica iz nadležnosti opšteg kriminaliteta. Posebno ilustrativan primjer jeste činjenica da je za nedozvoljeno držanje oružja podignuto 12 optužnica, za nasilničko ponašanje 24, za teške tjelesne ozljede 29, a za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga čak 266 (dvije stotine šezdeset šest).

“Zloupotreba opojnih droga pored toga što je postala najrašireniji oblik kriminala u našem društvu, ona je sve češće uzrok i drugih krivičnih djela, od krađa, razbojništava, izazivanja teških saobraćajnih nesreća, do svirepih ubistava. Svjedoci smo niza tragičnih događaja posljednjih godina u BiH koji su ozbiljno uznemirili javnost, a mogu se direktno ili indirektno dovesti u vezu sa zloupotrebom narkotika. To pitanje iziskuje sistemski pristup i mi, u skladu s nedavnim zaključkom Skupštine KS, započinjemo s aktivnostima na pripremi višegodišnjeg akcionog plana za prevenciju i suzbijanje ove pošasti današnjice”, istakao je Katica.

“Službeni podaci su alarmantni, zloupotreba opojnih droga došla je na sami vrh i sigurnosnih i socijalnih problema našeg društva. Pojedinačni tragični slučajevi nakratko dobiju

pažnju javnosti i institucija, uz određene ad hoc mjere, najčešće kratkoročne represivne ili demonstrativne, za rješavanja uglavnom posljedica koje nastaju. Uzroci problema, koji su duboki i kompleksni, zahtijevaju višesektorski pristup i dugoročni plan prevencije i suzbijanja zloupotrebe narkotika. Pored sigurnosnih struktura, u rješavanja ovog krupnog pitanja moraju biti uključene i obrazovne, socijalne i zdravstvene ustanove, kao i sektor pravde i zakonodavac”, izjavio je tokom sastanka zastupnik Pobrić.

Dodao je i da “imamo primjere izuzetno uspješnih programa prevencije i suzbijanja drugih vrsta kriminala, čak i u Bosni i Hercegovini i KS, poput višegodišnjeg programa kojim se maloljetnički kriminal u KS gotovo iskorijenio, sa 1540 slučajeva u 2004. godini na tek 66 slučajeva u 2020. godini. Dakle, sa pet slučajeva dnevno, na jedan slučaj sedmično, što govori o tome da jeste moguće, ali temeljitim i cjelovitim pristupom koji je demonstriran, prije svega prevencijom i ranim prepoznavanjem devijantnog ponašanja u školama i brzim reakcijama prema toj djeci i mladima.”

Činjenica da do sada nismo imali nikakvu strategiju niti jasan dugoročni plan prevencije i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga ne samo u KS nego i na višim nivoima vlasti govori da kao država još nismo ni pokušali sistemski se pozabavit ovim problemom. Krajnje je vrijeme, jer su žrtve narkotika svakodnevne i sve ih je više. U tragičnim slučajevima kojima svjedočimo, i počinioci i žrtve uglavnom su mladi ljudi, poručeno je sa sastanka.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci za pripremu strategije i dinamika njihove implementacije:

  1. Formiranje stručnog tima za izradu analize stanja u oblasti, sa smjernicama za pripremu strategije i akcionog plana
  2. Izrada analize sa smjernicama
  3. Formiranje radnih grupa, uz učešće predstavnika svih nadležnih strana u procesu (ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, pravde i dr.) za pripremu strategije 2024-2028 i akcionog plana
  4. Izrada strategije i akcionog plana
  5. Usvajanje strategije i akcionog plana
  6. Uvrštavanje neophodnih sredstava za implementaciju akcionog plana u budžet Kantona Sarajevo za 2024. godinu, po resorima.
  7. Implementacija mjera iz akcionog plana, od januara 2024. godine.